Kókuszrost ültetvények

A kókuszrost ültetvények 3-4 év alatt fordulnak termőre és intenzív öntözés mellett évente négyszer szüretelhetőek. A minőségbiztosítási rendszer szigorúan szabályozza a termelés, a szüret és a szállítás módját - ennek megfelelően a kókuszdió nem érintkezhet a talajjal, szállításra pedig csak olyan tehergépjárművek használhatóak, amelyek semmilyen más terméket nem szállítanak kókuszdión kívül.

Háncs eltávolítás

A kókuszpálma termésének külső rostos héjját - a háncsot - mechanikusan választják el a belső, csonthéjjas kókuszdiótól.

Áztatás

A termés külső burkát hónapokon át áztatják édesvízben, aminek köszönhetően az oldható sótartalma jelentősen csökken. Komposztálódik továbbá a cellulóz-tartalom is, ami stabil szerkezetet eredményez, ugyanis a lignintartalmat nem befolyásolja az áztatás. A folyamat végén az amúgy világos szövetek barnára színeződnek.

Frakcionálás

A száraz háncsot több mechanikai folyamat révén különféle frakciókra bontják. Amennyiben az egész háncsot leszeletelik, akkor különböző méretű chips frakciókat hoznak létre, ami a termesztőtáblában a levegőzöttséget biztosítja. A hosszú rostokat szétbontva egyrészt a finom rostot kapjuk - ami a bálák, brikettek és termesztőtáblák fő alkotóeleme - , másrészt pedig a hosszú, szálas rostot kapjuk, amit főleg ipari célra hasznosítanak.

Szárítás

Betonfelületen, vékonyan kiterítve a trópusi nap gyorsan, ugyanakkor kíméletesen szárítja a kókuszrostot. Fontos a forgatás módja - a speciális gumilapátos forgatással a finom rost szivacsos szerkezete nem sérül, ugyanakkor egyenletesen szárad ki. 

Keverék összeállítás és préselés

A termesztőtáblák vagy kevert vagy pedig rétegelt formában kerülnek gyártásra. A kevert összetételnél a finom rost és chips összetevőket préselés előtt keverik be. A rétegelt táblák esetén a két összetevőt külön-külön kimérik minden egyes préselés előtt és egymás után, a két réteget egymásra préselik.

A kevert táblák esetén szárazabb összetétel valósítható meg, de a gyökeresedés lassabb - paradicsom esetében ez viszont inkább előnyt jelent, mert közvetlenül a közegre helyezhető a palánta. A rétegelt táblák esetén minden egyes tábla pontosan ugyanolyan arányban tartalmazza a chips és finom rost összetevőket és rendkívül gyors begyökeresedést tesznek lehetővé, ami pl. paprika számára optimális.